Hvidovre ønsker velfunderet kortlægning af havmiljøet

September |
Billede af hav Billede af hav

For at sikre et sundt vandmiljø langs kysterne har Hvidovre Kommune taget initiativ til en grundig analyse af vandkvaliteten i Øresund og Køge Bugt, både i danske og svenske farvande. Analysen skal kortlægge alle presfaktorer, der påvirker vandmiljøet, både til lands og til havs. Det omfatter blandt andet råstofindvinding, klapning af slam, spildevandsudledning og udledning af næringsstoffer fra landbruget.

Initiativet har fået fuld opbakning fra de øvrige kommuner i Øresundsvandsamarbejdet, som består af både danske og svenske kommuner. Resultaterne vil give værdifuld viden, der kan bruges til at målrette og prioritere arbejdet med at reducere presset på havmiljøet og sikre en bæredygtig udvikling i hele regionen.

- Vi har brug for at få kortlagt alle faktorer, der påvirker havet omkring os, så vi har en fælles viden at arbejde ud fra. Vi ønsker et bredt samarbejde om en ambitiøs indsats, der forbedrer havmiljøet – ikke kun i Køge Bugt, men i hele Øresundsområdet, forklarer Hvidovres borgmester, Anders Wolf Andresen.

Nej tak til parallel undersøgelse

På den baggrund har Hvidovre Kommune besluttet ikke at medfinansiere et andet projekt om en såkaldt økosystembaseret tilgang til havplanlægning i Køge Bugt. Det projekt er nemlig knyttet til den allerede vedtagne Havplan, som udelukkende fokuserer på fremtidig havplanlægning og udelader væsentlige faktorer som fx landbrugets udledning af næringsstoffer.

Hvidovre Kommune mener, at en undersøgelse bør medtage alle de faktorer, der belaster havmiljøet, så der kan findes en helhedsorienteret løsning på havets miljøproblemer og en bæredygtig udvikling af både hav og kyst.

- Vi har brug for en helhedsorienteret tilgang, der tager højde for både havets og landets påvirkninger på vandmiljøet. Vi kan ikke nøjes med at acceptere havets dårlige tilstand – vi skal aktivt forbedre det. Hvis vi blot lader stå til, hæmmer vi både havets tilstand og den grønne omstilling med fx havvindmøller, havneudvidelser og vores vision om Holmene som et bæredygtigt erhvervs- og naturområde. Det er den forkerte vej at gå. Vi skal fokusere på at forbedre havmiljøet for at sikre en bæredygtig fremtid, siger Anders Wolf Andresen.

Han er derfor også ærgerlig over, at Hvidovre Kommune først blev bedt om at medfinansiere projektet med en økosystembaserede havplanlægning, efter projektbeskrivelsen var udarbejdet. Dermed havde Hvidovre ikke mulighed for at påvirke retningen og sikre, at projektet også inddrog de landbaserede faktorer, der spiller en afgørende rolle for havmiljøets tilstand.

- En økosystembaseret tilgang til havplanlægning er et udmærket værktøj, men det er langt fra det eneste. I lyset af den grønne trepart ser vi fx frem til at undersøge potentialet i at etablere kystvandråd, som aftalen åbner for. Dét kan være et stærkt værktøj i kampen for at reducere kvælstofudledningen fra landbruget, som er den største belastning for vores havmiljø, siger Hvidovres borgmester.

Også København, Dragør og Tårnby er blevet spurgt om at medfinansiere projektet om en økosystembaseret tilgang til havplanlægning i Køge Bugt. Københavns Kommune har ligesom Hvidovre takket nej, mens de to øvrige kommuner tager endeligt stilling i den kommende tid.