Alle er velkomne fejring af 50-året for sammenlægningen af Avedøre og Hvidovre

Juni |

Den 1. april 1974 blev Avedøre og Hvidovre lagt sammen, og 50-året for den historiske begivenhed fejres torsdag den 20. juni med afsløring af en mindesten på det grønne areal på hjørnet af Byvej og Avedøre Tværvej i Avedøre – på modsatte side af Avedøre Skole. Her vil der i dagens anledning også være gratis lagkage, musik og hestevognsture til store og små.

Borgmester Anders Wolf Andresen og afdelingsleder på Forstadsmuseet Bitten Larsen vil holde tale, inden mindestenen afsløres, og herefter er der gratis lagkage og kaffe/te til de fremmødte. Hvidovre Musikskoles jazz-band underholder, og Byggelegepladsen Regnbuen giver rundture i hestevogn. Hos Hvidovre Lokalhistoriske Selskab, som også deltager, kan man blive klogere på Avedøres og Hvidovres historie.
Programmet begynder kl. 16 med taler og afsløring af mindesten, og herefter er der lagkage, musik og hestevognsture frem til kl. 17.30.

”Vi håber, at mange vil lægge vejen forbi til et stykke jubilæumslagkage og være med til at fejre ”guldbryllup” for Avedøre og Hvidovre”, siger borgmester Anders Wolf Andresen og forklarer, at arrangementet er inspireret af markeringen af sammenlægningen tilbage i 1974.
Dengang var det dog kun borgmesteren og kommunalbestyrelsens medlemmer, der fik lov at køre i hestevogn, og det foregik rundt om gadekæret i Avedøre med ledsagelse af en pigegarde, der leverede musikken.

”Med mindestenen placeret i krydset Byvej/Avedøre Tværvej/Brostykkevej markerer vi, at Avedøre i dag er meget mere end Avedøre Landsby. Det er også Avedøre Stationsby, Avedørelejren, boligkvartererne mellem Byvej, Havnevejen og Gl. Køge Landevej – og ikke mindst alle de mange mennesker, der bor og arbejder her”, siger borgmesteren.
”Hvidovre Kommune fik ikke kun mere jord og flere kvadratmeter med sammenlægningen i 1974. Kommunen blev også beriget med en bydel, hvor nye idéer og initiativer spirer og gror; hvor der er mange ildsjæle, og hvor det lokale fællesskab har stor betydning. Det er lokale byfester og samarbejdet om klima, energi og bæredygtighed i Avedøre Green City inspirerende eksempler på”.

Indtil 1974 hørte Avedøre til Glostrup Kommune. Med kommunalreformen i 1970 blev det besluttet, at det gav bedre mening, at Avedøre overgik til Hvidovre Kommune på grund af den geografiske nærhed mellem Avedøre og Hvidovre.