Budgetproces i gang: Investeringer skal sikre fremtidens velfærd

August |

Arbejdet med næste års budget er nu skudt i gang, efter direktionen har sendt sit budgetforslag for 2025-2028 i høring hos de høringsberettigede råd. Direktionens budgetforslag skal danne grundlag for de kommende politiske drøftelser, og der er derfor ikke noget, der er vedtaget endnu.

Borgmester Anders Wolf Andresen ser frem til at gennemgå direktionens oplæg og tage hul på den politiske proces om de kommende års budget.

- Jeg ser frem til en konstruktiv dialog med alle partier og lister i Kommunalbestyrelsen, så vi kan skabe et solidt budget for Hvidovre Kommune. Mit håb er, at vi i fællesskab kan sikre rammerne for en bæredygtig udvikling af Hvidovre, så vi kan fokusere midlerne på tryghed i den nære velfærd for børn og ældre, samtidig med at vi fortsætter arbejdet med at sikre den grønne udvikling i Hvidovre og realiseringen af vores klimaplan 2045, siger Anders Wolf Andresen.

Råderum til nye investeringer

Hvidovre Kommune oplever i disse år et økonomisk pres, bl.a. fordi skatteindtægterne ikke stiger som forventet på grund af en langsommere bolig- og befolkningsudvikling. Og selvom Hvidovre får et ekstra tilskud på 32 mio. kr. til serviceudgifter fra økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, er kommunens samlede tilskud fra staten faldet. Det sker, fordi tilskuddet beregnes samlet for alle kommuner, og når skatteindtægterne stiger i de fleste kommuner, falder det samlede statstilskud. Hvidovres skatteindtægter stiger dog ikke lige så meget som i andre kommuner, og derfor får Hvidovre samlet set et lavere bloktilskud end tidligere år.

Dertil stiger udgifterne på en række områder, bl.a. på de specialiserede områder samt ældre- og sundhedsområdet.

Direktionens budgetforslag bygger derfor videre på tanken fra sidste års budgetproces om at skabe råderum for nye investeringer, som på sigt kan skabe balance i budgettet. Budgetforslaget indeholder således forslag til omstillinger og investeringer i velfærd, som på længere sigt forventes også at give en økonomisk gevinst.

- Jeg vil gerne kvittere for de mange investeringsideer og muligheder, som er præsenteret i budgetforslaget, og jeg glæder mig til at udforske dem nærmere sammen med resten af Kommunalbestyrelsen. Jeg ser dog også kritisk på flere af besparelsesforslagene, fordi jeg er meget optaget af at sikre den nære velfærd. Vi oplever, at flere både børn og voksne har behov for hjælp, og derfor skal vi prioritere ressourcer til kernevelfærden. Der skal være tryghed for, at man som borger i Hvidovre får den hjælp, man selv og som familie har brug for, siger Anders Wolf Andresen.

Derfor glæder han sig også over, at direktionens budgetforslag fortsætter indsatsen for at finde langsigtede løsninger sammen med borgere, erhvervsliv og civilsamfund.

- Vi må i fællesskab finde bedre måder at gøre tingene på. Derfor er det så vigtigt, at vi er i gang med at finde langsigtede og strukturelle løsninger på at investere os ud af problemerne. Det gør vi ved at sikre sociale indsatser, der er gode for borgerne, og som på sigt sænker udgifterne – samtidig med, at vi sætter mere tempo på nogle af byudviklingsprojekterne, så der kan blive flere skatteborgere til at betale for den velfærd, vi ønsker os her i Hvidovre, siger Anders Wolf Andresen.

Direktionens budgetforslag reviderer også anlægsbudgettet til 110 mio. kr. årligt ved at tilpasse de projekter, som i forvejen har ændret tidsplan eller er kommet i gang senere end forventet. Direktionen foreslår derudover at udskyde eller stoppe flere anlægsprojekter, fx udbygningen af Præstemoseskolen, fordi der ikke længere er de elever i prognoserne, som forslaget oprindeligt havde til hensigt at bygge klasselokaler til. Forslaget skaber dermed et råderum til investeringer i velfærd.

Sig din mening på Deltag Hvidovre

Du kan se og kommentere på direktions budgetforslag på hjemmesiden Deltag Hvidovre til og med den 9. september. Her er budgetposterne opdelt i emner, så du kan kommentere på det eller de emner, du har interesse for. Du finder hjemmesiden på deltag.hvidovre.dk.

Alle kommentarer vil blive præsenteret for Økonomiudvalget til 2. behandlingen af budgettet den 16. september.

Kommunalbestyrelsens 1. behandling af budgettet for 2025 finder sted tirsdag den 3. september. Den 8. oktober bliver budgettet endeligt vedtaget.

Du kan se det samlede budgetmateriale til budget 2025-2028 på hvidovre.dk/budget.

 

 

FAKTA

  • Det lavere indtægtsniveau end forventet har betydning for kommunens samlede økonomi og dermed også for udgiftsniveauerne på både drift og anlæg. Direktionens budgetforslag indebærer derfor lavere udgifter til både servicedrift og anlæg, end de udmeldte rammer giver mulighed for.
  • Budgetforslagets driftsudgifter er ca. 83 mio. kr. lavere end den udmeldte ramme.
  • Anlægsbudgettet er ca. 64 mio. kr. lavere end den vejledende udmeldte ramme.
  • Samlet udviser Direktionens budgetforslag en forøgelse af kassebeholdningen på 36,2 mio. kr. i 2025, kassetræk på 15,9 mio. kr. i 2026 og 96,7 mio. kr. i 2027 og kasseforøgelse på 55,8 mio. kr. i 2028.
  • Ultimo 2028 forventes en gennemsnitlig likviditet på ca. 285 mio. kr., hvilket er inden for målsætningen i kommunens økonomiske politik.