Dyr i Hvidovre

I Kystagerparken, langs Vestvolden, i Langhøjparken eller på strandengen gemmer der sig små og store naturoplevelser. Blomsterne kællingetand, summende firplettet libel, der flyver i hurtige bevægelser over en sø, store flagspætte der trommer sit kald i et egetræ eller den grønbroget tudse som i skumringen fløjter sit kald ud i mørket. 

Herunder kan du læse mere om en række af de forskellige dyr og planter, som du kan se i Hvidovre.

Luk alle
Åbn alle

Rebæk Søpark og Langhøj Parken er to af de største parker der findes i Hvidovre Kommune. Parkerne bruges af rigtig mange hver dag året rundt. Rundt omkring i parken har vi de sidste par år etableret en række områder, hvor vi har sået vilde blomster til glæde for insekter og fugle. I 2023 fik vi talt hvor mange insekter, som er i de vilde bede. Og så talte vi også insekter i nogle af parkernes almindelige græsplæner for at se, hvor mange insekter, der var der. På den måde kan vi ”måle” om vores vilde blomsterområder fungerer.

I Langhøjparken fandt vi 99 arter af insekter i de vilde bede, hvor 2 arter er meget sjældne. I de slået græsarealer fandt vi 2 arter.

I Rebæk Søpark fandt vi 103 arter af insekter i de vilde bede, hvor 3 arter er meget sjældne. I de slået græsarealer fandt vi 5 arter.

Som du kan se, så er der rigtig mange insekter i bedene med vilde blomster, mens en græsplæne kun har få beboere. Men vi stopper ikke her. For udover bede med vilde blomster, så vil vi også i årene fremover lave yderligere tiltag som sikrer, at det bliver endnu mere spændende at opholde sig i vores parker.
Du er selvfølgelig meget velkommen til at gå på opdagelse i de små naturoaser.

Du kan herunder læse lidt mere om nogle af de insekter, vi har fundet.

Mellem den gule kællingetand og den røde kløver flakser der en lille knaldblå sommerfugl rundt i konstant bevægelse. Det er almindelig blåfugl, som er helt vild med det blomstrende hav i vores parker.

Mange arter af blåfugl har udviklet et tæt samarbejde med myrearter i sommerfuglens larvestadie, og nogle er endog helt afhængig af myrer for at kunne udvikle sig. Myrer malker ofte larverne for de sukkerholdige ekskrementer og forsvare larverne mod fjender.

hgghg

Du kender lyden af græshopper. Men måske er lyden her en anelse anderledes, end den plejer. For det er nemlig Sydlige Sivgræshopper, hvor hanen kalder på hunnerne. Hvis du ikke har hørt den før, så er det ikke så underligt. For det er kun det tredje sted i Danmark, at arten er fundet.

Som det fremgår af navnet, findes arten mod syd, men man forventer, at den bliver mere almindelig de kommende år på grund af stigende temperaturer.

Sydlig sivgræshoppe

I det høje græs skal man passe på, hvis man er græshoppe. For Hvepseedderkoppen har spundet sit net og er klar, hvis en græshoppe hopper i.

Når de nye hvepseedderkopper kommer ud af ægget, så spinder de en lille snor, som bliver fanget af vinden. På den måde har edderkopper spredt sig over Alperne og Den Engelske Kanal. Lidt af en flyvetur for en lille edderkop.

Når man står midt i havet af blomster, så er der en kraftig summen. Flere arter af vilde bier flyer travlt rundt fra blomst til blomst. I forbindelse med registreringen af insekter fandt vi mange forskellige arter af vilde bier.

Stor bladskærebi, stenhumle og rødpelset jordbi er bare nogle af de mange forskellige bier, du kan være heldig at møde.

Stor bladskærerbi

Når en bunke kvas mellem alle blomsterne bliver ramt af solens varme stråler, får det den knaldrøde ildtæge til at komme frem fra sit skjul. Ja faktisk myldrer det frem med de røde tæger, for de er ofte i flokke.

Hvorfor ildtægen har sit navn, ved man ikke med sikkerhed. Men når solen skinner på en flok, som bevæger sig op ad en træstamme, så kan det godt få ens tankerne hen på en stamme i brand. 

Ildtæge

Luk alle
Åbn alle

En smuk, høj urt med sine blå blomster som byder velkommen til området. Cikorien er en meget karakteristisk plante som tiltrækker mange insekter.

Det er ikke kun insekter, som er glad for cikorie. I dag er det en eftertragtet bitter salatplante i Italien og Frankrig, og herhjemme kan du købe den som julesalat hos din grønthandler.

Cikorie

De knaldgule blomster lyser op, når du går en tur i græsset. Ofte har blomsterne også besøg af en sommerfugl eller en vild bi, for de fleste insekter elsker denne plante og dens nektar.

Flere sommerfugle, bl.a. Almindelig blåfugle, lægger sine æg på kællingetanden, så næste generation af sommerfugle kan komme til verden.

Almindelig kællingetand

På afstand kan det godt ligne små røde kugler, men tæt på kan du se, at det er de fineste blomster. Udover at kløver måske kan bringe held, hvis man altså finder en firkløver, så er det også en fantastisk urt for en række insekter. 

Du vil kunne se rødkløverne i blomst fra maj til september.

Rødkløver

Langs vejene, hvor man finder de lidt tørre og meget solrige steder, kan du ofte finde denne smukke urt med sine purpurrøde blomster.

Almindelig knopurt er en vigtig urt i forhold til insekter og indgår derfor ofte i frøblandinger. 

I modsætning til en del af de andre meget farverige urter, som man kan finde i parkerne, så er den almindelige røllike hvid.

Bladene indeholder mængder af æteriske olier, som lugter ganske kraftigt, og som kan afskrække mange insekter fra at spise planten.

Almindelig røllike

Luk alle
Åbn alle

Fra slutningen af april og langt ind i maj kan man høre den grønbrogede tudse fløjte, når det er blevet mørkt. For det lyder nok mest fløjteagtigt, hvis man skal beskrive hvordan hannen kalder. Derfor har tudsen også fået navnet fløjtetudse. Arten yngler i små vandhuller og langs kanalen på Avedøre Holme. Og navnlig de 2 helt nye søer for enden af Ørsteds grund huser flere fløjtende hanner. Selvom den grønbrogede tudse er 5-8 cm stor, så kan den være ret svær at få øje på, da den er godt kamufleret med sine grønne, brune og grå farver. Grønbroget tudse er en art som er særlig beskyttet, da den i dag er forholdsvis sjælen, da mange af artens naturlige levesteder er forsvundet. 

Foto af grønbroget tudse

Foto af John Frisenvænge 

Luk alle
Åbn alle

Med store lysåbne områder, en del små lunde og placering ved vandet, er Kystagerparken attraktiv for mange forskellige fugle. Om sommeren kan man møde arter som nattergal, musvit, tornsanger, grønirisk og mange flere arter. Om efteråret og vinteren er det de mange trækfugle som passerer på deres vej fra yngle til overvintrings lokalitet. En del arter bliver dog i Kystagerparken eller i området omkring. 

Luk alle
Åbn alle

I nattens mørke kan man ane, hvordan der flyver flere flagermus rundt mellem træerne og ude over Avedøresletten. Vestvolden huser 6 forskellige arter af flagermus, som yngler, finder mad og finder skjul i de gamle træer og bygninger. Flagermusene på Vestvolden søger mad i et større område. Bl.a. så flyver en del individer ned til Strandparken, mens andre søger ind over Hvidovre i jagten på føde. I forbindelse med deres søgen efter mad, bruger de levende hegn, rækker af træer eller andet som udgør faste markeringer i landskabet, så de kan finde vej. Derfor er det også særligt vigtigt at bevare disse.