Innovative valgfag på Hvidovres skoler


Lego Mindstorm, science-madkundskab og iværksætteri er blandt de spændende valgfag på Hvidovres skoler.
13. oktober 2015

Eleverne i de ældste klasser på Hvidovres folkeskoler kan kaste sig ud i en række anderledes valgfag i år. På Langhøjskolen kan 7.-9. klasse fx vælge valgfaget ’science madkundskab’ og lære at bruge mikrobiologiske processer bevidst i madlavning. På Præstemoseskolen og Dansborgskolen står iværksætteri og entreprenørskab på årets liste over mulige valgfag. På Dansborgskolen hedder faget ’innovation og entreprenørskab’, mens Præstemoseskolen tilbyder ’entreprenørskab og iværksætteri’.

- Det er virkelig dejligt, at vores skoler og lærere er så opmærksomme på at tilbyde vores ældste skoleelever nogle fag, der på én gang er attraktive for de unge og peger i retning af noget, vi har brug for mere af, fx iværksætteri og entreprenørskab, siger borgmester Helle Adelborg.

De ældste folkeskole-klasser skal vælge mindst et valgfag om året og på den måde supplere den almindelige skolegang med et fag, de er særligt interesseret i – eller måske et fag, der harmonerer godt med fremtidsdrømmen.
På Avedøre Skole tilbyder de i år eleverne faget ’Lego Mindstorm’. Her skal eleverne bl.a. udvikle og designe deres egen computerstyrede LEGO-robot og rummer elementer af både det kreative, programmering og naturvidenskab.

- Vores matematik- og naturfagsvejleder Mikkel Brix var sammen med en klasse på besøg på Risbjergskolen i deres Newton Room, hvor de så faget ’Lego Mindstorm’. Her havde han en oplevelse med en elev, som ellers var meget træt at matematik og naturfag, som pludselig kunne se en mening med undervisningen. Sammen drøftede vi derefter de muligheder, der var i faget. Da der i slutningen af året viste sig en mulighed for at indkøbe udstyret til skolen, valgte vi at sætte det i gang lokalt. Vi har etableret et Lego-rum, hvor eleverne kan lave robot-baner, så de måske på sigt kan være med i konkurrencer om robotbygning og programmering. Det har vist sig at appellere bredt til både drenge og piger, og har været et søgt valgfag allerede i starten. Vores erfaringer har vist, at vores elever har utrolig stor glæde af ”hands-on-undervisning”. De vil rigtig gerne aktiveres i undervisningen, samtidig med at de udnytter deres kreative sider,” siger Lars Haagendal, der er skoleleder på Avedøre Skole.

Fakta
Hvidovres folkeskoler udbyder en række obligatoriske valgfag, bl.a. sprogfag, drama, musik og madkundskab. Dertil kommer de enkelte skolers egne valgfag, som skifter fra år til år. Udover de der er nævnt oven for, er der i år udbudt valgfagene yoga, friluftsliv, kodning, skak, film og foto, strategiudvikling ud fra spil og litteraturlæsning.