Vi bruger cookies til statistik som en del af vores arbejde for at lave en god hjemmeside. Hvis du ikke siger "nej tak til cookies", antager vi, at du accepterer vores cookie politik. "Se vores cookiepolitik.".

Accepter cookies

 

Moderne tilgang til miljøtilsyn

Center for Plan og Miljø i Hvidovre Kommune fører miljøtilsyn med erhvervslivet men har samtidig fokus på at inspirere til løsninger, der kan gøre virksomhederne mere miljøvenlige.
9. september 2019

Hvidovre Kommune er daglig i kontakt med mange virksomheder. Et af de områder, hvor kommunen ofte er i dialog med virksomhederne er på miljøområdet.

Hvidovre Kommunes Center for Plan og Miljø har opgaven med at føre miljøtilsyn og oplyse erhvervslivet om miljøforhold. Kort før sommerferien har Hvidovre Kommune ansat en ny leder af miljøafdelingen. Den nye leder hedder Charlotte Frische Münter, og hun forklarer her om kommunens tilgang til miljøtilsyn.

”Vi har en moderne tilgang til miljøtilsyn, hvor vi har fokus på dialog og løsninger med virksomhederne, så reglerne bliver overholdt og miljøet beskyttet. Det kræver selvfølgelig dialog og samarbejde med virksomhederne og en forståelse for den virkelighed, som virksomhederne møder. På den anden side kan vi hjælpe med kendskab til reglerne, og vi ser som tilsynsmyndighed mange forskellige virksomheder, og kan på den måde inspirere til løsninger som er robuste og som er indenfor lovens rammer. Jeg oplever superdygtige og engagerede medarbejdere der møder virksomhederne konstruktivt. De bedste erfaringer kommer der, hvor der er samarbejde og videndeling mellem tilsynsmyndigheder og virksomheder,” forklarer Charlotte Frische Münter.

Hjælper med at blive mere bæredygtige

Foruden miljøtilsyn, som er en del af kommunens myndighedsarbejde, så arbejder Center for Plan og Miljø også med at understøtte virksomhederne i at blive mere miljøbevidste.

”Vi sætter snart gang i en ny omgang Bæredygtig Bundlinje, hvor vi er på udkig efter virksomheder, som vil være med i et udviklingsforløb, hvor de får mulighed for at deltage i projektforløb i to spor: Et temaspecifikt spor, hvor virksomheden dykker ned i én eller flere konkrete indsatser. Det kunne for eksempel være med henblik på at optimere energiforbruget, reducere madspild eller noget helt tredje. I det andet spor kan virksomhederne få udviklet en cirkulær forretningsmodel med hjælp fra DTU Diplom, der tager hele virksomhedens værdikæde under lup for at finde de cirkulære muligheder,” forklarer Charlotte Frische Münter.

Hvidovre Kommunes miljøafdeling vil også i sin dialog med virksomhederne udbrede budskabet om, at virksomhederne kan få en god økonomi ud af at have fokus på energi, ressourcer og materialestrømme.

”For at skabe nye veje er det nødvendigt med dialog. Nok er vi tilsynsmyndighed og reglerne skal overholdes. Det giver bare en helt anden dynamik, når samarbejdet er i centrum. Partnerskaber er et centralt omdrejningspunkt og udvikles gennem samarbejde, dialog og gradvis tillidsopbygning. Partnerskaber kan have mange forskellige former og handler også om tillid. Partnerskaber er en del af en moderne virksomheds strategitænkning – på samme måde som verdensmålene også er det. Partnerskaber er nøglen til bæredygtig udvikling og grøn vækst,” siger Charlotte Frische Münter.

Læs mere om Bæredygtig bundlinje her