På Avedøre Holme laver Chr. Hansen A/S bakterier til mejeriprodukter i 140 lande

En af verdens største produktioner af bakterier til fødevarefremstilling kører i døgndrift på Avedøre Holme. Chr. Hansen A/S er en af de største virksomheder i Hvidovre og fabrikschefen fortæller i dette virksomhedsportræt mere om virksomheden.
9. september 2019

Erhvervslivet i Hvidovre spænder bredt. Lige fra de små energiske iværksættere til de lidt større virksomheder med flere medarbejdere på lønningslisten og så virksomheder med flere hundrede ansatte.

Faktisk ligger en af landets største virksomheder også indenfor kommunegrænsen. Det er ingrediensvirksomheden Chr. Hansen A/S, som har en stor fabrik liggende på Jernholmen på Avedøre Holme. Her arbejder mere end 500 medarbejdere, som sørger for at producere bakterier og naturlige farver til fødevareindustrien i hele verden.
Virksomheden har en globalt førende markedsposition og en stor del af klodens indbyggere indtager hver dag produkter med ingredienser fra Chr. Hansen.

”Det er den største fabrik i Chr. Hansen, som vi har her på Avedøre Holme. Vi har også fabrikker i USA, Tyskland, Frankrig og Tjekkiet. Vores fabrik her i Hvidovre står for cirka 50 procent af hele Chr. Hansens samlede produktion. Vi laver bakterier til brug for mejeriindustrien til fx yoghurt, og vi dyrker bakterierne i store tanke. Vi laver også bakterier til andre formål – fx til farmaceutiske produkter,” siger Michael Juhler, der er vice president i Chr. Hansen og fabrikschef for virksomhedens afdeling i Hvidovre.

”Det er fantastisk spændende at være en del af en virksomhed, der har udviklet sig så meget. Antallet af medarbejdere alene her i Avedøre Holme er tredoblet i de år, jeg har været her. Vi er ansvarlig for at levere produkter hver dag, og en milliard mennesker konsumerer produkter fra Chr. Hansen hver eneste dag. Det er rigtig mange og det stiller store krav til os. Derfor har vi naturligvis et meget stort fokus på fødevaresikkerhed,” siger Michael Juhler, der har stået i spidsen for Chr. Hansens fabrik på Avedøre Holme de seneste 11 år.

”Det har været en enormt spændende tid. At være ansvarlig for et område, der skal servicere det globale marked er virkelig interessant. Og så har det været rart at kunne være med til at ansætte så mange dygtige folk,” siger Michael Juhler.


Verdens mest bæredygtige virksomhed
Virksomheden Chr. Hansen A/S blev i januar kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed.  Prisen blev uddelt ved World Economic Forum i den schweiziske by Davos. Og det er ikke en tilfældighed. For virksomheden tænker bæredygtigt hele vejen rundt.

”82 procent af vores salg understøtter FN’s verdensmål for bæredygtighed” siger Michael Juhler.

En af de ting som Chr. Hansen har fokus på er at reducere madspild. Det kan fx være ved at lave bakterier, som kan forlænge holdbarheden på mejeriprodukter med adskillige dage.

Bæredygtighed spiller også en stor rolle i virksomhedens forventninger til Holmene, der er Hvidovre Kommunes vision om et nyt stort erhvervsområde i forlængelse af Avedøre Holme.

”Det er en spændende vision. For os vil det fx betyde, at vi kan spare en del kørsel med restprodukter. I dag kører vi vores restprodukter fra produktionen i Hvidovre til Solrød til et biogasanlæg, men det vil være ideelt, hvis der i stedet ligger et biogasanlæg på den anden side af vejen. Med Holmene så tæt på vil vi også kunne gå sammen med nogle af de kommende virksomheder og fx lave et fælles spildevandsanlæg som kan regenerere spildevandet til rent drikkevand,” siger Michael Juhler, som ser frem til, at Chr. Hansen A/S får op imod 380 virksomheder som nye naboer, når Holmene efter planen står færdigt i 2040.

”Hvis der vokser 380 højteknologiske virksomheder op på Holmene, så vil der også være en klynge af servicevirksomheder, som vi kan bruge. Det vil gøre det nemmere for os, at det er nogle lokale virksomheder, som vi kan hyre til reparationer og lignende. Det er vigtigt, at vi har nogle underleverandører, som kender os, fordi vi er en produktionsvirksomhed med høje standarder indenfor kvalitet, fødevaresikkerhed og personsikkerhed. Derfor har vi en del regler, der skal overholdes, når vi lukker gæster ind, og der er det en klar fordel, at man har været her før,” siger Michael Juhler.

Lokalt engagement
Chr. Hansen A/S er trods sit globale udsyn og sin omfattende produktion til 140 lande, stadig lokalt forankrede.
”For nogle år siden havde vi et samarbejde med Langhøjskolen her i Hvidovre, hvor en klasse deltog i et science-forløb hos os. Det var sjovt at følge de unge mennesker og tænde deres interesse for science. Jeg synes, at vi som en stor virksomhed har et ansvar for det nærmiljø, vi er en del af. Vi har ofte besøg af klasser fra gymnasier og studerende fra universiteter. Til november deltager vi i virksomhedsmessen ’Mød en virksomhed’, hvor vi ser frem til at møde Hvidovres ældste folkeskoleelever” siger Michael Juhler, som også var med i Hvidovre Kommunes paneldebat på Folkemødet på Bornholm, hvor han sammen med borgmester Helle Adelborg og Anette Steenberg fra Copenhagen Capacity drøftede de fremtidsmuligheder, som Holmene åbner for.

Fabrikken på Avedøre Holme er Chr. Hansens største, og kan i fremtiden blive endnu større.

”Der er mulighed for at bygge godt ud her på fabrikken, hvis det bliver nødvendigt. Vi ligger et godt sted – tæt på lufthavnen og lige op ad motorvejen. Vi har mange lastbiler, der kommer og henter vores produkter og kører dem videre ud i verden. Og når vi er så tæt på lufthavnen, så får vi også tit besøg af internationale investorer og andre interessenter, som vi mødes med og giver en rundvisning til,” siger Michael Juhler.

Du kan læse mere om Chr. Hansen A/S her